Videoyu oynat
Ankara DEHB Merkezi

Selvi Ankara Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Merkezi

Selvi Ankara Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Merkezi olarak, DEHB üzerine deneyimli ve profesyonel uzmanlarımız ile çocuklarımızın dikkat becerilerini gelişmeye ve dürtüselliklerini iyileştirmeye yönelik Bilişsel ve Bedensel Müdahale Programı (BBMP) hazırlıyoruz. Programda psikologlarımız seanslarını en iyi şekilde değerlendiriyor ve başta ve sonda olmak üzere iki dikkat test yaparak bireylerin gelişimlerini gözlemlemektedir. DEHB  hakkında detaylı bilgi almak için bizleri arayabilir veya merkezlerimize başvurabilirsiniz…

4.8/5
4.9 puan Google Değerlendirmesi

İçindekiler

DEHB Nedir?

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu(DEHB); aşırı hareketlilik, dikkat eksikliği ve dürtüsellikle karakterize olan nörogelişimsel bir bozukluktur. Erken yaşlarda başlayıp hayat boyu devam edebilmektedir.

Bir çocuğun DEHB tanısı alabilmesi için tanı kriterlerinde yer alan en az 6 belirtinin son 6 ay içerisinde sürekli olarak görülüyor olması gerekir. En az 2 farklı ortamda bu davranışların gözlemlenmesi gerekir.

DEHB Sebebleri Nelerdir?

DEHB, temelde biyolojik kökenli bir bozukluk olup çevresel nedenlerle de tetiklenebilmektedir. Çevresel nedenlere örnek olarak şunlar gösterilebilir: Beslenme bozuklukları, zehirli maddelere maruz kalma (kurşun vb.), annenin hamilelikte alkol kullanması. Çevresel faktörler DEHB belirtilerinin artması ya da azalmasında etkilidir.

DEHB Belirtileri Nelerdir?

1.DİKKATSİZLİK BELİRTİLERİ
  • Dikkatsiz hatalar yapar.
  • Günlük etkinliklerde unutkandır.
  • Görevler ve oyunlar sırasında dikkati çabuk dağılır.
  • Ödev ve görevleri zamanında bitiremez.
  • Yönergeleri başından sonuna kadar takip etmekte güçlük çeker, hatta takip edemeyebilir.
  • Kendisiyle konuşulduğunda dinlemiyormuş gibi yapar.
  • Dikkati etrafındaki uyaranlarca çabuk dağılır.
2.AŞIRI HAREKETLİLİK BELİRTİLERİ
  • Oradan oraya koşturur, tırmanır.
  • Elleri, ayakları kıpır kıpırdır.
  • Çok ve/veya yüksek sesle konuşur.
  • Sakin bir şekilde oyun oynamakta zorluk çeker.
3.DÜRTÜSELLİK BELİRTİLERİ
  • Sırasını beklemekte zorluk çeker.
  • Bir başkasının sözünü keser ya da birlikte oynayanların oyunun arasına girer.
  • Karşısındaki sorusunu tamamlamadan ona cevap verir.

Dürtüsel olan çocuklar bekleyemezler, erteleyemezler ve arzuladıklarını hemen yapmak isterler. Ayrıca bu çocuklar sonunu düşünmeden hareket edebilmektedirler. Çokça cesur davranabilir ve riskli davranışlarda bulunabilmektedirler.

Unutkanlık,

DEHB’li bireylerde çok sık görülen bir durumdur. Eğer birden fazla komut verilmişse ve dikkati dağınıkken ona bir şeyler anlatılmışsa muhtemelen bu bilgileri unutacaktır. Ancak bu bireyler ilgilerini çeken konuları ise çabuk öğrenirler ve kolay kolay unutmazlar.

DEHB’li bireylerde erteleme davranışı sık gözlemlenmektedir. Yapacakları görevin son gününe yakın bir tarihte zar zor harekete geçebilirler.

Aşırı Odaklanma (Hiper Odaklanma) :

DEHB belirtilerinden birisidir. DEHB’ li bireyler ilgilerini çeken herhangi bir şeye aşırı odaklanırlar ve o anda etrafından gelen uyarıları algılamazlar. Elektronik aletler en fazla odaklandıkları şeylerdir. Aşırı odaklanma, kişi için hem yararlı hem de zararlı bir özellik olabilir. Örneğin ; iş konularında aşırı odaklanma yaşıyorsanız bu başarıyı beraberinde getirir ve bunun için aşırı odaklanmanın olumlu tarafını olarak bahsedebiliriz. Olumsuz tarafı ise iş dışındaki özel hayatı ihmal ediyor olmanızdır.

DEHB Ve Odaklanma- Fren Sistemi

Beynimizin 2 farklı sistemi bulunmaktadır:

1.ODAKLANMA SİSTEMİ

Bu sistem bir konuya dikkatimizi verebilmemizi sağlar.

2.FREN SİSTEMİ:

Bu sistem bir iş ile ilgilenirken dikkatimizin herhangi bir uyaran ile dağılmasını engeller.

Yapılan araştırmalarda DEHB’ e sahip bireylerin beyinlerinde bazı yapısal farklılıklar bulunmuştur. İşte bu farklılık ‘fren sistemi’ nin tam olarak çalışmamasıyla ilgilidir.

DEHB’li bireylerin ‘odaklanma sistemi’ çalışmaktadır ve hatta buna, DEHB belirtilerinden biri olan ‘aşırı odaklanmayı’ örnek olarak verebiliriz. Ancak bu bireylerin ‘fren sistemi’ ile ilgili yaşadıkları bazı sıkıntıları vardır.

DEHB ve Yürütücü İşlevler

Yürütücü İşlevler: Amaca yönelik davranışı oluşturan birden fazla bilişsel alt işlemin birbiri ile koordineli gerçekleştirdiği süreçler bütünüdür. Belirli bir amaca yönelik davranışın oluşmasında etkili olan yürütücü işlev becerilerinin bazıları şöyledir:

  • Planlama
  • Zamanı kullanma
  • Göreve başlama
  • Esneklik
  • Organize etme

Yapılan araştırmalarda, DEHB’li bireylerin prefrontal korteksindeki (yürütücü işlevlerden sorumlu olan beyin bölgesi) aktivitelerde DEHB’li olmayan bireylere göre azalma görülmektedir. Yani DEHB’li bireylerde beynin ön bölgesi yeterince aktif değildir, bu bölge yeteri kadar uyumlu çalışamamaktadır.

DEHB Alt Tipleri

1) Dikkat Eksikliği Baskın Olan Tip

Dikkatsizliğin ön plandadır.

2) Hiperaktivitenin Baskın Olduğu Tip :

Aşırı hareketlilik ön plandadır.

3) Bileşik Tip :

Hem aşırı hareketlili hem de dikkat eksikliği ön plandadır.

DEHB Sınıf Ortamında Nasıl Görülmektedir?

DEHB’li çocuklar kendilerini disipline etmekte zorlandıkları için sınıf ortamındaki bazı davranışları zarar verici olarak nitelendirilmektedir.

Zarar Verici Davranışlar:

1)Aktif Zarar Verici:
  • Yanındaki arkadaşıyla sürekli konuşmak
  • Sınıf içinde koşuşturmak
  • Komiklikler yaparak sınıf içinde dolanmak
2)Pasif Zarar Verici:
  • Pencereden dışarıya bakmak
  • Başka şeylerle ilgilenmek

DEHB ile Birlikte Görülen Diğer Psikiyatrik Bozukluklar Nelerdir?

DEHB’li bireylerin önemli bir çoğunluğu en az bir psikiyatrik soruna daha sahiptir. Örneğin DEHB’li bireye kaygı bozukluğu eştanısı konulabilmektedir. Bu bireyler çekingenliğe, korku ve kaygıya sahip olabilirler.

Diğer eştanı durumu ise davranım bozukluğudur. Davranım bozukluğunun saldırganlık, karşı gelme gibi belirtileri vardır. Eştanı durumunda, bu çocukların kendisi ve çevresindekiler için riskli davranışlarda bulunduğu görülebilmektedir.

DEHB Tedavisi

DEHB’e sahip çocuklar çeşitli sebeplerden dolayı birbirinden farklı olabilmektedir. Mesela; çocukta dikkatsizlik ön plandaysa başka, aşırı hareketlilik ön planda ise başka riskler bulunmaktadır. Bu farklılığa neden olan diğer durum ise eştanıdır. Çocuğun alığı ikinci tanıya göre tedavi de değişebilmektedir. Bu yüzden DEHB tedavisinde kişiye özel bir programla ilerlenmelidir.

DEHB tedavisinde kullanılan başlıca yöntemler şu şekildedir: İlaç tedavisi, davranışçı terapiler, psikososyal tedavi, özel eğitim, aile danışmanlığı.

DEHB tedavisinde ilaç kullanımı önerilmektedir. Çünkü ilaçlar sayesinde DEHB belirtileri kontrol altına alınmakta, dikkat ile ilgili beyin bölgesi çalışabilmektedir. Ancak tek başına ilaç tedavisi etkili olmamaktadır. Çocuğa verilen eğitim ve psikososyal destek de çok önemlidir.  Yapılan araştırmalarda, en iyi sonucun ilaç tedavisi ve davranışçı terapinin birlikte kullanıldığı yöntem olduğu görülmektedir. Aynı zamanda bu çocukların ailelerini DEHB hakkında bilgilendirmek süreçte fayda sağlamaktadır.

Psikolog Sultan ÖZDEM

Neden Biz?

Yüksek Eğitim Standartları

Selvi Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri’nde her öğrencimiz bizim için özeldir. Tüm öğrencilerimizle yakından ilgilenerek birebir eğitim programı uyguluyoruz.
Kadromuzda;

yer almaktadır.

Akademik başarı

Bireyin ihtiyaç duyduğu alanlarda en doğru şekilde akademik destek verilmektedir.

Rehberlik ve Danışma

Alanında uzman psikologlarıyla çocuğunuzun akademik ve sosyal alanda yaşadığı sorunların çözülmesine yardımcı olur.

Değerlendirme

Meb' e bağlı eğitim merkezlerimizden değerlendirme ve danışmanlık alabilirsiniz.

Servis

Ankara içi pek çok bölgeye öğrenciler ve aileler için ücretsiz servis hizmeti vermektedir.

Selvi Özel Eğitim

Keçiören, Pursaklar, Etimesgut, Sincan, Altındağ, Mamak… Kısacası Ankara’nın her yerinden okulumuza gelen tüm öğrencilerimiz bizim için çok özeldir. Her öğrencimizle özel olarak ilgileniyor ve ihtiyaçlarına özel programlar oluşturuyoruz.

Scroll to Top

Sosyal Medya

Bizi Takip Edin…

Call Now Button