Çocukların gelişiminde tuvalet eğitimi çok önemlidir. Kişilik gelişimi üzerinde bile etkileri bulunan bu eğitime ne zaman başlanacağı çok iyi ayarlanmalıdır. Bazı ebeveynler ne zaman başlayacaklarına tam olarak karar veremiyor ve yanlış uygulamalar ile hem süreci çok fazla uzatıyor hem de çocuğun kişiliğini olumsuz olarak etkiliyor. Her çocuğun gelişiminde bireysel farklılıklar bulunuyor. Bu da eğitim yaşının her çocukta farklı olacağı anlamına geliyor.
İçindekiler
Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir ?
Normal şartlarda 18 ile 24 ayları arasında çocuklar tuvalet eğitimi için hazır oluyor. Ancak tüm çocuklar bu aralıkta başlamak zorunda şeklinde bu kural bulunmuyor. Eğitim verilmesi için hem çocuğun gerekli kaslarının gelişmesi önemlidir, hem de zihinsel olarak bu duruma hazır olması önemlidir. Her çocuk bu eğitimlere hazır olduğunu belirtilen bazı sinyaller verir. Bunları takip ederek eğitime başlamak en doğrusu olacaktır. Bunun yanında kız çocukları erkek çocuklarına nazaran daha erken bu eğitime hazır olabiliyor. Çocuklarda bez artık rahatsız etmeye başlar, bezi çekiştirerek çıkarmaya çalışır, tuvalet zamanları düzenli olmaya başladığında çocuklar artık bu eğitime hazır olduklarını gösterirler.
Erkek Çocuğa Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir ?
Erkek ve kız çocuklarının eğitimleri farklıdır. Özellikle erkekler kızlara göre daha hareketli ve oturmaya daha az eğimli olması bu farklılığın nedenleri arasında yer alır. Erkek çocuklarında tuvalet eğitimi başlanırken ayakta çiş yapma öğretilmemelidir. Oturarak çiş yapmayı öğrenmesi çok önemlidir. Bu eğitimler sabır gerektirir. Özellikle bu eğitimlere erken başlanması tavsiye edilir. Ne kadar erken başlanır ise o kadar kolay bir şekilde bu süreç tamamlanır. İki yaşından itibaren bu eğitime başlamak uygundur. Lazımlık alarak bebeğinizi lazımlığa çiş yapması konusunda cesaretlendirebilirsiniz. Adım adım ilerleyerek, sabırlı olarak, bez kullanımını azaltarak süreci çok daha başarılı bir şekilde yönetebilirsiniz.
Tuvalet Eğitimi Kaç Gün Sürer ?
Her çocuğun farklı olduğu ve verilen tuvalet eğitimi içerisinde farklı durumlarla karşılaşılması muhtemeldir. Pedagoglar bu eğitimlerde üç gün kuralını çok fazla öneriyor. Süreç boyunca kendi yöntemlerinizi kullanabilirsiniz. Bunun yanında üç gün kuralında her günde farklı kurallara uyulması gereklidir. Genel olarak başarılı sonuçlar veren bu yöntemin ilk gününde bebeğin alışık olduğu bez yerine sızdıran bir bez kullanılır. Bebek ıslaklığı hissettiğinde bir uyarı alır, bu şekilde çişini tutmak için kaslarını kontrol etmeye teşvik olur. İkinci gün bezsiz olacaktır. Çamaşırının ıslanması bebeğe bir uyaran olacaktır. Üçüncü gün ise bebek artık lazımlığa oturmak için yardım ister. İstemese de teşvik ederek alışkanlık kazandırılabilir.
2 Yaş Tuvalet Eğitimi
Bebeklerde tuvalet eğitimi için en doğru ve ideal yaş iki yaştır. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanları eğitimler için iki yaş ve sonrasının uygun olduğunu belirtiyor. Bebekler 18. Aydan sonra bu kontrolü kazanmaktadır. Kas gelişiminin tamamlanması ise 2 ile 2,5 yaş arasında olur. Ancak çocuğun bu eğitime kendini hazır hissetmesi de çok önemlidir. Bu nedenlerden dolayı eğitimler 3 yaşına kadar uzayabilir. Eğitimlerde çocuğun özendirerek, cesaretlendirilmesi çok önemlidir. Cezalandırma, ayıplama, zorlama gibi davranışlar çocukta psikolojik sorunlar oluşmasına neden olur.
Bebeklerde Tuvalet Eğitimi
Bebekler eğitime hazır olduklarının sinyallerini vermeye başladığında bebeği bu fikre alıştırarak süreci başlatmak gereklidir. Bebeklere öncelikle tuvalet eğitimi ile alakalı terimler öğretilmelidir. Zaman içerisinde tuvalete bir lazımlık koyabilişiniz. Büyük bir çocuğun lazımlığın nasıl kullanıldığını göstermesi de oldukça faydalı olabilir. Sürekli banyoda olması gereken lazımlık, çocuğun zamanla olan alışmasını sağlar. Bezini kirletmeden lazımlığa yaptığında ve teşvik edici övgüler aldığında çocuklar bu süreci daha başarılı bir şekilde tamamlayabiliyor.
İlginizi çekebilir: Disleksi Nedir , Disleksi Nasıl Anlaşılır