Dil ve Konuşma Güçlüğü Destek Eğitim Programı
Bireysel Eğitim Sınıfımız
Grup Eğitim Sınıflarımız
Öncelikle konuşma fiziksel ve bilişsel süreçlerden geçerek karşımızdaki bireyle anlaşabilmemiz için gereken en etkili iletişim yöntemidir. Bu yöntemi kullanabilmemiz için fiziksel olarak ağız, dişlerimiz ve dilimizi kullanmamız gerekmektedir. Bu süreçte diğer önemli bir etken ise kulaklarımızdır. İşitme ile duyduklarımızı anlamlandırır ve buna uygun olarak cevap veririz. Bunları etkin bir şekilde kullanabilmemiz ise beynimizin broca ve wernicke alanı ile sağlanır. Wernicke alanı sözlü ve yazılı dili anlamayla görevli iken broca alanı ise konuşmanın anlaşılmasında rol oynar. Vücudumuzun bu bölümlerinde herhangi bir sıkıntı olması durumunda ise konuşma güçlüğü veya diğer rahatsızlıklar gözlenebilir. Duygusal olarak yaşanan herhangi bir travma da konuşma güçlüğüne sebep olabilir. Bunların dışında bireyde herhangi bir sıkıntı olmamasına karşın fiziksel etmenler nedeniyle de konuşma güçlüğü gözlenebilir.
Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde bireylere uygun olarak alanda uzman eğitimci ve uygun ekipmanla birlikte sorunu aşmaya yönelik eğitim verilmektedir.
Dil ve Konuşma Güçlüğü Programımıza Dahil Olan Eğitimler
Dil ve konuşma güçlüğü programımızda sesletim ve ses bilgisi, akıcı konuşma ve gelişimsel dil bozuklukları olarak üç ayrı alana yönelik eğitim vermekteyiz.
Gelişimsel dil bozuklukları konuşmanın anlaşılması, alıcı ve ifade edici dil, anlam ve kullanım bilgisi bozukluklarını kapsayan bozukluklardır. Gelişimsel dil bozuklukları tek başına gözlenebileceği gibi farklı nedenlere bağlı olarak da gözlenebilmektedir.
Akıcı konuşma bozukluğu bireyin sözel olarak ifadesinde çeşitli zorluklar yaşamasıdır. Bu zorluklar ses, hece veya kelime tekrarları; ses, hece veya kelime uzatmaları, uygun olmayan duraklamalar olarak gözlenebilir. Bunların yanı sıra ikincil bir davranış bozukluğu olarak yüz ve vücut hareketleri -göz kırpma, el ve bacak sallama hareketleri gibi- gözlemlenebilmektedir. Bu ikincil davranış bozuklukları bireyin yaşadığı güçlüğü aşabilmesine yönelik geliştirdiği davranışlardır.
Sesletim ve ses bilgisi bozukluğunda ise bireylerin fonolojik (ses bilgisi) süreçlerinin aşama ve sırasının yaş grubuna göre gecikmesi ve sınırlı sözcük dağarcığı bulunması olarak özetlenebilir.
Özel Selvi Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi olarak bünyemizde bulunan dil ve konuşma terapistlerimiz ve odyoloji ve konuşma bozuklukları uzmanlarımız ile birlikte dil ve konuşma güçlüğüne yönelik eğitimler vermekteyiz. Bu süreçlerde uzman eğitimcimiz bireyin yaşı, fiziksel, bilişsel ve sosyal durumunu değerlendirerek bireye uygun olan eğitimi bireysel olarak vermektedir.
Eğitim Programımız
Kekemelik
Geç Konuşma
Artikülasyon Bozukluğu
Afazi
Her bir birey için özel olarak eğitim programı oluşturulmakta ve o program dahilinde eğitimler verilmektedir.
Çocuğun raporunda belirtilen durum neticesinde eğer bireysel eğitim için uygun görülmüşse, özel eğitim programı hazırlanarak bire bir eğitim sağlanabilir.
Veliler isterlerse özel olarak bire bir eğitim talebinde bulunabilirler. Bireyin durumu değerlendirilerek en uygun eğitim programı hazırlanır ve uzman eğitim kadromuz ile bireysel eğitimi gerçekleştirilir.
Çocuğun raporunda grup eğitimi için uygun olduğu yazdığı takdirde birey grup eğitimine alınabilir.
Grup eğitimlerimizde 5-10 kişilik özel sınıflarımızda hijyen şartlarına uyarak özel eğitim programı dahilinde derslerimiz gerçekleştirilir.
Bireylerin belirli bir seviyede ilerlemiş olan sınıf arkadaşlarına dahil olabilmeleri için özel olarak akademik destek eğitimleri sağlıyoruz.
Bireyin sınıf arkadaşları ile aynı seviyeye ulaşması için özel bir program dahilinde derslerimizi gerçekleştiriyoruz.