Geç Konuşma

Yalnızca dört eğitim programı üzerine uzmanlaşmış özel eğitim merkezlerimiz Dil ve Konuşma Terapisi Destek Eğitim Programı, Özel Öğrenme Güçlüğü Destek Eğitim Programı,  Otizm Spektrum Destek Programı ve İşitme Yetersizliği Destek Programlarına sahiptir.

Videoyu oynat

Çocuklar yaşı ile uyumlu beklenen konuşma sağlayamıyor ise bu çocukta konuşma bozukluğu ya da geç konuşma sorunları oluşabilir. Herhangi bir organa bağlı olan konuşma bozukluğu organik bozukluk olarak tanımlanırken herhangi bir organ üzerinden bozukluk olmadan ortaya çıkan durumlara ise işlev bozukluğu olarak ifade edilebilir. Konuşma bozukluğu farklı nedenlerden dolayı yaşanabilir. Bunlardan biri de kulak burun boğaz olacaktır. Çocuklarda konuşma olması için dil becerisi gelişmiş olmalıdır. Ses üretimi yapmalı ve konuşma için farklı organlarında bozukluklar olmamalıdır. Konuşması geciken çocuklarda beyin, sinir sistemi, kas iskelet sistemi, göz, kulak burun boğan problemleri incelenmelidir.

İçindekiler

Geç Konuşma Nedir ?

Çocuk yaşından beklenen gelişim gereği konuşma geciktiğinde buna geç konuşma sorunu deniliyor. Çocuğun gelişmesinde etkili olan pek çok faktör bulunur. Konuşmanın gecikmesinin en önemli sebeplerinden biri işitme azlığıdır. İşitme sorunları doğumsal olabileceği gibi sonradan yaşanan olumsuzluklar nedeni ile de ortaya çıkabilir. Eğer çocuk sadece yüksek sesleri duyuyor ise işitme kaybından dolayı olmayabilir. Bunun yanında fark edilmemiş dil bağı ve damak yarığı da konuşma bozukluğu meydana getirir. Çocuk psikiyatrisi ve çocuk nörolojisi bir arada çalışarak konuşma bozukluklarını ve ardından nedenleri tespit eder. Bu şekilde tedavi çok daha başarılı sonuçlar verir. Eğer çocukta organik problemler bulunmuyor ise sorun işlevsel olabilir. Bu durumun nedeni ise psikiyatrik rahatsızlıklar olacaktır.

Geç Konuşma Tedavisi

Halk arasında geç konuşan çocuklara ailede var ise genetik bir sorun gözü ile bakılabiliyor. Dil becerisinin ne kadar önemli olduğunun fark edilmemesi tedavi alanında da geç kalma ortaya çıkarabiliyor. Gelişimsel pediatrinin kendini gösteren ana konularından biri olan geç konuşma çocuklarda farklı nedenlerle ortaya çıkabiliyor. İlgili organların koordinasyonu ile konuşma gerçekleşmekte ve konuşma, ses kalitesi, seslerin boğumlanması ve akıcılık gibi kavramları bulunmaktadır. Ebeveyn doğru bir şekilde takip etmeli ve sorunlar olduğunda uzman desteği almalıdır. Çocuk iki buçuk yaşında sorulan sorulara baş sallama ve söz ile yanıt vermiyor ise konuşma terapisi desteği alması önemlidir. 3 yaş öncesinde başlayan tedaviler çocuğun gelişimsel eğrisini değiştirebilir. Hem dil hem de konuşma alanındaki bozukluklar için erken müdahale oldukça faydalı olacaktır.

Çocuğun Geç Konuşma Nedenleri

Çocuğun konuşmasına ve işitmesine engel oluşturan patolojiler araştırmalı ve psikolojik engel varlığı değerlendirilmelidir. Sonrasında yaşına uygun zeka ve gelişim testleri yapılabilir. Bunun yanında sinir ve kas sistemini etkileyebilecek rahatsızlıklar da değerlendirilmelidir. Bu alanlarda gözlemler ve testler normal ise geç konuşma ardında çevresel faktörler olabileceği düşünülmelidir. Konuşma bozukluğunun nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Ailesel dil gecikmeleri
  • Gelişimsel dil bozukluğu
  • Prematüre doğumdan kaynaklanan büyüme geriliği
  • İki dil konuşulması durumunda çatışmalar yaşanması
  • İşitme algılanması sorunları ve işitme kayıpları
  • Otizm ve zeka geriliği yapan hastalıklar
  • Psikososyal uyaran eksikliği
  • Çocuğa konuşma fırsatının verilmemesi

Çocuklarda Geç Konuşma

Bir çocuğun geç konuşma nedenleri arasında dil yetisinden yeteri kadar yararlanmaması bulunuyor. Bu sorunların olabildiğince erken bir şekilde saptanması tedavi açısından çok önemlidir. Organik sorunları bulunmayan çocuklar, ailede geç konuşma öyküsü olan yakını bulunanlarda bekle- gör yöntemi denenebilir. Erkek çocukları kız çocuklarına göre gelişimsel dil gecikmesi daha çok olabilir. Ebeveynlerin çocukların dil gelişimine katkı sağlaması için eğitimi de önemlidir. Çocukların etkin ve yeterli bir şekilde iletişim kurması için çocuklara konuşma fırsatı verilmesi de çok önemlidir. Özellikle üzerine titrenen çocuklara aileler farkında olmadan söz hakkı vermiyor. Çocuklar bir şey istediklerinde bu isteklerini sözel bir şekilde ifade etmeleri beklenmektedir. Günlük iletişimlerde çocuğa sor yönetilerek cevaplaması için zaman ayrılmalıdır. Çocuğun kısa öyküler oluşturması için çaba harcanmalıdır.

İlginizi çekebilir: Öğrenme Güçlüğü Nedir?

 
Scroll to Top

Sosyal Medya

Bizi Takip Edin…

Call Now Button