Disleksi Nedir, Disleksi Nasıl Anlaşılır ?

Yalnızca dört eğitim programı üzerine uzmanlaşmış özel eğitim merkezlerimiz Özel Öğrenme Güçlüğü Destek Eğitim Programı, Dil ve Konuşma Terapisi Destek Eğitim Programları, Otizm Spektrum Destek Programı, İşitme Yetersizliği Destek Programlarına sahiptir.

Videoyu oynat

Selvi Ankara Özel Eğitim Merkezi olarak, çok sorulan sorulardan olan disleksi nedir, ne demek? nasıl anlaşılır, için hangi doktora gidilir, çocuğa nasıl davranılır tarzındaki sorularınıza uzman yanıtları derledik.

1870’li yıllarda keşfedilen bu hastalık, bireylerde yapılan araştırmalarda hafıza zayıflığı ve konuşma farklılığı olarak tanımlanabilir. Halk arasında öğrenme güçlüğü olarak bilinmektedir. Ancak disleksi öğrenme bozukluğudur. Zekâ geriliği ile herhangi bir ilgisi bulunmayan bu hastalık kelime çözümleme bozukluğu şeklinde tanımlanabilir. Yüksek sesle bir metnin okunmasında akışkanlığın ve doğruluğun bozulması şeklinde teşhis edilebilir.

İçindekiler

Disleksi Ne Demek

Disleksi ne demek? Nörolojik bir hastalık olan Disleksi kişinin okuma ve yazma alanında fonksiyonlarını olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Bu hastalıkta beyin kelimeleri oluşturan kelimeleri ve sembollerin hangi seslerden meydana geldiğini algılayamaz. Ancak bu bireyler daha çalışkan ve zekidir.  Sadece bu tür hastaların beyni kelimeleri farklı işler. Bu durum kelimelerin çözülmesini ve hecelenmesini zorlaştırır. Özellikle ilkokul çağındaki hastalar çevresindeki kişiler tarafından çok iyi bir şekilde anlaşılamaz. Bu da sosyal alanda bireylerin çeşitli sorunlar ile karşı karşıya kalmasına neden olabilir. Bu tarz hastalığa sahip olan bireyler özel dersler alarak okullarda başarılı olabilir. Bu hastalık ile başa çıkma sürecinde duygusal destek çok önemlidir. Erken teşhis ve tedavi ile bireyin erken yaşlarda başarı ile tanışması mümkündür.

Disleksi Nasıl Anlaşılır?

Hem çocukları hem de yetişkinleri etkileyen Disleksi belirtileri yaşa ve problemin derecesine göre değişiklik gösterir. Harflerin tanınmaması konuşma alanında bozukluklar oluşturur. Bu hastalığın okuma problemi olarak algılanması genelde okul çağındaki çocuklarda hastalığın fark edilmesi nedeni ile olmaktadır. Çocuklar 1-2 yaşlarında iken hastalığın belirtileri olabilir. Daha çok iki yaşına kadar ilk cümlesini kuramayan çocuklar büyük risk grupları içerisinde yer alır.  Ancak bu durum toplum geneli  için genellenemez.

5 yaş altında görülebilen belirtiler:

  • Harfleri öğrenme ve hatırlama konusunda sorunlar
  • Kendi bakımı hakkındaki kelimelerin öğrenilmesindeki sorunlar
  • Kendi isminin harfleri ile ilgili tanıma zorlukları
  • Kelime telaffuzları ve konuşmada yaşanan zorluklar
  • Ninni gibi metinlerin kafiye düzeninin algılanamama sorunu

İlköğretim çağındaki çocuklarda ise okuma ve yazmada akıcılık olmaması, okuduğunu anlayamaması, kas becerilerindeki koordinasyon zayıflığı gibi belirtiler gösterebilir.

Disleksi için Hangi Doktora Gidilir?

Aileler çocuklarında bu tür belirtiler keşfettiğinde çocuk psikiyatrlarından destek almalıdır. Çocuğa disleksi tanısı konulması için multidisipliner bir ekip çalışması gerekli olacaktır. Tanı konulması için ülkemizde şu kurumlar şu adımları takip eder:

  • Hastalığın tanısı için zemin oluşturabilecek gözlemler, raporlar şeklinde derlenir okul psikolojik danışmanı, sınıf öğretmeni, aile tarafından hazırlanarak RAM’a  yönlendirilmesi
  • Rehberlik ve Araştırma Merkezi test uygulayıcısı personel çeşitli testler uygulayarak bu raporları değerlendirir.
  • Testler sonucunda uygun görülmesi halinde kamu hastanelerindeki psikiyatri servisine yönlendirilmesi
  • Psikiyatri tarafından bu hastalık tanımlanırsa Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde çocuğun ihtiyacı olan eğitsel planlamalar hazırlanır.

Disleksi Olan Çocuğa Nasıl Davranmalı?

Ebeveynler çocuklarının konuşma evresinde ve sözcükleri tanıma alanında iyi bir şekilde takip etmelidir. Her geç konuşma Disleksi hastalığına neden olmaz. Ancak hastalığın erken teşhis edilebilmesi için bu belirtilerin fark edilmesi çok önemlidir. Çocukların bu sıkıntılar ile yüzleşmesi ve erkenden uzman desteği alınması çok önemlidir.  Çocuklara zorlayıcı davranılmamalıdır. Ailelerin bu konuda eğitimli olması gereklidir. Yaşanılan zorlukların okulla paylaşılması ve çocuğun bu sıkıntılarla tek başına mücadele etmemesi için gerekli desteklerin alınması tedavi sürecinde daha kolay ilerleme sağlayacaktır. Çocuklara karşı anlayışlı, sabırlı ve hoşgörülü olunması çok önemlidir.

Disleksi Nasıl Tedavi Edilir?

Yaşam boyu süren Disleksi hastalığı, bireyin kendi özel ihtiyaçlarına göre tedavi edilmelidir. Tedavi sürecinde belirli eğitim teknikleri ve yaklaşımları bulunur. Yapılan psikolojik testler ile öğretmenler uygun bir öğretim programı hazırlar. Bu programlarda çocukların dokunma, görme ve işitme duyularına yer verilebilir. Özel ders oturumları okuma uzmanı ile gerçekleştirildiğinde oldukça yararlı olacaktır. Okuma engeli ciddi boyutlara ulaşmış ise özel dersler daha sık bir şekilde yapılır. Bu gibi durumlarda ilerleme oldukça yavaş olacaktır. Ana okulu düzeyinde başlayan eğitimler bireyin ilkokul ve lise dönemlerinde daha başarılı olmalarında etkili olacaktır.

Sıkça Sorulan Sorular

  • Disleksi Nedir ?

    Nörolojik bir hastalık olan Disleksi kişinin okum ve yazma alanında fonksiyonlarını olumsuz bir şekilde etkilemektedir.

  • Disleksi Nasıl Anlaşılır ?

    Disleksi belirtileri yaşa ve problemin derecesine göre değişiklik gösterir. Harflerin tanınmaması konuşma alanında bozukluklar oluşturur.

  • Disleksi Olan Çocuğa Nasıl Davranmalı?

    Ebeveynler çocuklarının konuşma evresinde ve sözcükleri tanıma alanında iyi bir şekilde takip etmelidir.

  • Disleksi Nasıl Tedavi Edilir?

    Yaşam boyu süren Disleksi hastalığı, bireyin kendi özel ihtiyaçlarına göre tedavi edilmelidir.

  • Scroll to Top

    Sosyal Medya

    Bizi Takip Edin…

    Call Now Button