Ses Bozukluğu

Yalnızca dört eğitim programı üzerine uzmanlaşmış özel eğitim merkezlerimiz Dil ve Konuşma Terapisi Destek Eğitim Programı, Özel Öğrenme Güçlüğü Destek Eğitim Programı,  Otizm Spektrum Destek Programı ve İşitme Yetersizliği Destek Programlarına sahiptir.

Videoyu oynat

Halk arasında yapı gırtlağının ön kısmı Adem elması olarak adlandırılır. Ses telleri ise bu yapıdan geriye doğru uzanır. Soluk verirken ciğerlerimizden gırtlağa doğru gelen hava akışı ses telleri arasından geçiyor. Bu da ses üretimi meydana getirir. Kişinin ses kalitesi, şiddeti ve perdesi coğrafik yerleşimler, kültürel geçmiş, cinsiyet, yaşa göre farklılaşmaya başladığında ses bozukluğu ortaya çıkar. Fonksiyonel ya da yapısal sebepler nedeni ile gırtlak mekanizmasının ses talebini karşılayamamasından dolayı ses sorunları ortaya çıkar. Ses üretim mekanizmasını etkileyecek pek çok etmenler bulunuyor. Konuşma alışkanlıkları, tıbbi sebepler, tiroid ameliyatı, kronik hastalıklar, alışkanlıklar, nörolojik bozukluklar da ses sorunları ortaya çıkarabilir.

İçindekiler

Ses Bozukluğu Nedir ?

Sesin kalitesi, şiddeti ya da perdesinden bir ya da bir kaçı konuşanın ne söylediğinden fazla dikkat çekiyor ise ses bozukluğu oluşur. Bu sorunları yaşayan bireylerde en çok görülen sorunlar arasında konuşma sırasında zorlanma, sesin tamamen gitmesi, sık sık yaşanan ses kısıklığı, boğazda takılma hissi, boğazdaki acı, gerginlik olmaktadır. Sesin normalden daha pes ya da tiz çıkması da ses sorunları arasında sayılabilir. Seste çatlanma, yüksek sesle konuşma ya da belirli bir süre sonra sesin kötüleşmesi de ses bozuklukları arasında sayılabilir. Kişinin sesinin yanlış ve kötü kullanmasından dolayı da bireyler bu tarz sorunlarla karşılaşabilir. Ses hijyenine dikkat edilmesi önemlidir. Bunun için özellikle alkol ve sigara kullanımlarından uzak durulmalıdır.

İlginizi Çekebilir: Disleksi

Ses Bozukluğu Tedavisi

Bu tür sorunlar yaşayan birey öncelikle hekim muayenesinden geçmelidir. Hekim tanı ve tıbbi tedavi gerektiren uygulamalar söz konusu olduğunda gerekli tedavileri başlatır. Ancak ses terapisine karar verdiğinde bireyi ses bozukluğu tedavisi için dil ve konuşma terapistine yönlendirir. Bazı ses hastalıklarının önlenmesi, yeniden oluşmaması ve düzelmesi için ses terapi teknikleri uygulanacaktır. Ses terapilerinden bireylere ses sistemlerini kullanarak mümkün olan en iyi sesi nasıl üretecekleri konusunda destek verilir. Bunun yanında ses terapilerinde şu şekilde egzersizler yapılır:

* Zarardan ya da hastalıktan nasıl geri döneceklerini

* Ses bozukluklarından nasıl korunacaklarını

* Ses üretimi ve ses telleri sağlığı için gerekli uygun perde

* Yükseklik ve ses kalitesini sağlamaya yönelik egzersizler bulunuyor.

Ses Bozukluğu Nasıl Giderilir?

Bireyler konuşurken rahatsızlık yaşıyor ise ve bu durum on beş günden fazla sürmüş ise öncelikle bir kulak burun boğaz uzmanına başvurmalıdır. Bazı durumlarda basit bir soğuk algınlığı ses bozukluğu oluşturabiliyor. Ses tellerinin görüntüleyen kulak burun boğaz uzmanı, ses tellerinin hareketi ve yapısını özel bir cihaz ile kontrol eder. Bu şekilde yapılan muayenelerde ses tellerinin problemi ve hareketinin yeri tam olarak tespit edilir. Bu alanda herhangi bir sorun bulunmuyor ise birey ses terapisi için uzman terapistlere yönlendirilir. Bu terapilerde ilk aşamada bireylere ses tellerini nasıl koruyacağı hakkında bilgiler verilir. Bunun için bireye ses hijyeninin nasıl sağlanacağı hakkında eğitimler verilir. İkinci olan sese zarar veren davranışlardan korunma ve sesi korumayı öğrenme becerilerinin geliştirilmesi gereklidir.

Ses Bozukluğu Nedenleri

Farklı nedenlerden dolayı ses bozukluğu ortaya çıkabilir. Bunlar arasında bağırarak konuşma gibi günlük alanda çok sık yapılan hatalarda bulunur. Aralıksız konuşma gibi sesin yanlış kullanımı da ses sorunları oluşturur. Ses felci ve dizartri gibi nörolojik hastalıklar, kanser- pillom, sulkus ve kanser gibi organik nedenlerde ses sorunları ortaya çıkarır. En çok karşılaşılan nedenlerden biri de sigara ve alkol tüketimidir. Bu alışkanlıklar dışında kalp ameliyatı ve gırtlağın alınması gibi tıbbı operasyonlarda ses tellerini olumsuz bir şekilde etkileyebilir. Ses kısıklığı en çok karşılaşılan sorunlardan biridir. Her üç kişiden biri hayatının belli zamanlarında bu sorunu yaşar. Ancak bu sorun bir haftadan uzun sürüyorsa mutlaka hekime başvurulmalıdır.

Ses Bozukluğu Nedir?

Sesin kalitesi, şiddeti ya da perdesinden bir ya da bir kaçı konuşanın ne söylediğinden fazla dikkat çekiyor ise ses bozukluğu oluşur.

Ses Bozukluğu Tedavisi Nedir?

Bu tür sorunlar yaşayan birey öncelikle hekim muayenesinden geçmelidir. Hekim tanı ve tıbbi tedavi gerektiren uygulamalar söz konusu olduğunda gerekli tedavileri başlatır. Ancak ses terapisine karar verdiğinde bireyi ses bozukluğu tedavisi için dil ve konuşma terapistine yönlendirir.

Ses Bozukluğu Nasıl Giderilir?

Ses tellerinin görüntüleyen kulak burun boğaz uzmanı, ses tellerinin hareketi ve yapısını özel bir cihaz ile kontrol eder. Bu şekilde yapılan muayenelerde ses tellerinin problemi ve hareketinin yeri tam olarak tespit edilir. Bu alanda herhangi bir sorun bulunmuyor ise birey ses terapisi için uzman terapistlere yönlendirilir.

Ses Bozukluğu Nedenleri Nedir?

Farklı nedenler ses bozukluğunun ortaya çıkmasına neden olabilir. Bunlar arasında bağırarak konuşma gibi günlük alanda çok sık yapılan hatalarda bulunur. Aralıksız konuşma gibi sesin yanlış kullanımı da ses sorunları oluşturur. Ses felci ve dizartri gibi nörolojik hastalıklar, kanser- pillom, sulkus ve kanser gibi organik nedenlerde ses sorunları ortaya çıkarır.
Scroll to Top

Sosyal Medya

Bizi Takip Edin…

Call Now Button