Otizm Nedir? Otizm Belirtileri Nelerdir? Son dönemlerin en çok araştırılan ve en güzide konuları arasında yer almaktadır.
Geçmiş yıllara nazaran günümüzde çeşitlik hastalıkların arttığını ve ön plana çıktığını görebilmekteyiz. Otizm de bu hastalıklar arasında yer almaktadır. Öncelikle bilmenizi isteriz ki, otizm sonradan oluşan bir hastalık değildir. Doğuştan gelen bir değişim bozukluğu olan otizm, ilk aylarda hafif bir yapıdayken daha sonrasında yoğunlaşarak daha belirgin bir hale gelmektedir. Yani daha sonrasından otizm hastalığının ortaya çıkması gibi bir durum söz konusu değildir. Sizlerde otizm ile ilgili olarak daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, yazımıza kulak verebilirsiniz. Sizlere bu yazımızda Otizm Nedir? Otizm Belirtileri Nelerdir? Konusundan bahsedeceğiz.
İçindekiler
Otizm Nedir?
Otizm Nedir? Sorusunu kısaca cevaplamak gerekirse;Otizm genellikle 0-3 yaş aralığı grubunda görülen ve yaşam sürecinde devam eden bir gelişim bozukluğudur. Bu gelişim bozukluğu sözel ve fiziksel olarak karşımıza çıkmaktadır. Kimi otizm hastaları telaffuzlar da sıkıntı çekerken kimi otizm hastaları ise hareketlerin yavaşlığı ve yerine getirilememesi gibi sıkıntılar çekmektedir.
Otizm Tedavisi Mümkün Mü?
Otistik birey ile ilgili olarak tek bir tedavinin olmadığını ve çeşitli kaynaklardan yararlanıldığını dile getirebiliriz. Otizm tedavisi çocuğun gelişimine ve gereksinimlerine gören tespit edilmekte ve ayarlanmaktadır. 0 ile 4 yaş arasında yoğun ve etkili eğitim programları ile kişide görülen gelişim bozukluklarının giderilebilmesi ve bireyin sosyal hayata kazandırılabilmesi açısından çalışmalar yapılmaktadır. Aynı zamanda son dönemlerde kök hücre tedavisiyle otizmin önüne geçilmeye çalışılmaktadır. Bu tedavi sürecinde bireyin psikolojik anlamda desteklenmesi de oldukça önemli bir konudur.
Otizm Belirtileri Nelerdir?
Otizm belirtileri hastalığın yoğunluğu ve gelişim sürecine göre değişiklik göstermektedir. Ancak otizmli çocuklar üzerinde yapılan araştırmalarda edinilen bazı bilgiler derlenmiştir. %75 oranda bu belirtilerin görüldüğü iddia edilmektedir. Fakat otizm hastalığının tam olarak teşhis edilebilmesi için kesinlikle uzman bir doktordan yardım alınması gerekmektedir. Varsayımlar üzerine hareket etmemenizi tavsiye ederiz. Sizler için genellikle gözlemlenen otizm belirtilerini listeledik.
- Konuşma Esnasında Hareket Bozukluğu
- Duygularını İfade Edememe
- İletişim Kuramama
- İsmi ile Hitap Edildiğine Tepki Vermeme
- Basit Komutları Algılamama
- Dikkat Dağınıklığı
- Taklit Becerilerinin Gelişmemesi
- İsteklerini Dile Getirememe
- Sebepsiz Yere Duygusal Değişiklikler
Yukarıda belirtmiş olduğumuz unsurlar otizmli hastaların üzerinde yapılan gözlem sonucunda elde edilmiştir. Bu unsurlar farklılık gösterebilmektedir. Tam olarak bir teşhisin yapılabilmesi için uzman kişilerden yardım alınması gerekmektedir.
2 Yaş Otizm Belirtileri Nedir?
0-2 yaş grubu otizm belirtileri, farklılık gösterse de bu yaş grubunda hastalık üzerinde tanı konulabilmesi oldukça zordur. Buna rağmen bir takım belirtiler dikkat çekmekte ve bunun üzerine yoğunlaşılmaktadır. Bebekler doğumdan yaklaşık 1 ay sonra göz teması kurabilmekte ve seslenişlere tepki göstermektedir. Ancak bir kısım otizm hastalarında bu tepkiler seslenişlere rağmen verilmemekte ve şüphe uyandırmaktadır. Bununda yanı sıra, çok sessizlik veya aşırı huysuzluk, tepkisizlik, jest ve mimik kullanımının olmaması, yabancı kaygısı yaşama, iletişim güçlüğü başta olmak üzere birçok nedeninde gözlemlendiğini dile getirebiliriz.
4 Yaş Otizm Belirtileri Nedir?
4 yaş otizm belirtileri de, 0-2 yaş grubu ile neredeyse aynı nitelikleri taşmaktadır. Ancak hastalığın yoğunluğu ve bebeklerin gelişim süreci otizm derecesini daha net bir şekilde ortaya koymaktadır. 4 Yaş otizm belirtilerinde ön plana çıkanlara baktığımızda ise, isimlere cevap verememek, basit eylemleri yerini getirememek, ani duygu değişimleri yaşamak, iletişimde zorluk çekmek ve kelimeleri tam olarak telaffuz edememek gelmektedir. Bunun yanı sıra başta saydığımız belirtilerde 4 yaş grubunda sıklıkla rastlanılan otizm belirtileri arasında yer almaktadır.
Yetişkinlerde Otizm Belirtileri Nedir?
Yetişkinlerde otizm belirtileri konusuna değinecek olursak, yazımızın başında otizmin doğuştan gelen bir değişim bozukluğu olduğunu dile getirmiştik. Ancak bu durumun bazı istisnai sonuçları da bulunmaktadır. Özellikle 80 yaş üstü yetişkinlerde de bazı otistik rahatsızlıkla karşılaşabilmek mümkündür. Bu belirtilerin ön plana çıkanı günlük görevlerin (yeme içme, tuvalet ve diğer ihtiyaçlar gibi) yerine getirilememesi olduğunu söyleyebiliriz. Bunun yanı sıra bakıma muhtaç kalınması, iletişim bozukluğu, kendini ifade edememe, duygusal tepkimelere cevap vermeme gibi belirtilerinde ön plana çıktığını ifade edebiliriz.
Otizm Özel Eğitimi Nedir?
Otizmli bir bireyin hastalığının en etkin bir biçimde aza indirgenmesi için özel eğitime ihtiyaç duyulmaktadır. Bu eğitimlerde, bireyin sosyal anlamda kendisini ifade edebilmesi ve hayatını idame ettirebilmesi açısından önemli olgular işlenmektedir. Bunun yanı sıra Psikolojik destek ve otistik çocuğa yönelik davranış biçimleri hususunda da özenli ve dikkatli bir çalışma gerekmektedir. Tüm bu saymış olduğumuz hususlar Özel Eğitim Kurumları aracılığıyla aileye ve bireye yönelik olarak eğitim vermekte ve bilgilendirmeler yapılmaktadır. Bu hususların önemini başlıklar halinde sizlere açıklayacağız.
Otizmde Özel Eğitim Neden Önemlidir?
Otizmli bir bireyin gelişim bozukluğunun giderilmesi ve davranışlarını kontrol altına alabilmesi için özel bir eğitimden geçmesi gerekmektedir. Bunun sağlanması bireyin sosyal hayata sıkı bir şekilde tutunmasına olanak sağlayacak. Ayırca psikolojik anlamda kendisini rahat hissetmesine yardımcı olacaktır. Aynı zamanda özel eğitim kurumları sayesinde verilen destek ile birlikte otizmli bireyin iletişim becerisi kazanması ve yabancı kaygısından kurtulması da hedeflenen amaçlar arasında yer almaktadır.
Otistik Bir Çocuğa Nasıl Davranılmalı?
Otistik bir çocuğa yapılan her davranış biçiminin onu etkilediğini asla unutmamalısınız. Sıcakkanlı ve anlayışlı davranışlar sergilemeniz bireyin sizlere olan güven hissiyatını arttıracaktır. Onlara sevgi ile yaklaşmanız aynı zamanda sizler ile iletişim kurmasına olanak sağlayacaktır. Bu durum onu sosyal hayata daha iyi bir şekilde hazırlayacaktır. Aksi yöndeki davranışların bireye zarar vereceğini unutmayınız. Bunun bilince bir yaklaşım sergilemeniz ve onu hayata hazırlamanız gerekmektedir.
Otizmde Psikolojik Destek
Otizm sendromu olan bir bireyin, uzman bir psikiyatristen yararlanması onun ilerleyen dönemlerde daha rahat bir şekilde hareket edebilmesine olanak sağlayacaktır. Özellikle tam gelişim döneminde alınan bir psikolojik desteğin otistik birey üzerindeki etkisinin oldukça olumlu olduğunu söyleyebiliriz. Sizlere de bunu göz önünde bulundurularak otistik bireyin kendisini geliştirmesi açısından destek alabilirsiniz. Bunun yanı sıra sizlerde otizmli bireye olumlu yönde katkı sağlamak amacıyla aynı destekten faydalanabilirsiniz.