Eğitimde ve hayatımızın her anında en temel akademik beceri olarak görülen okuma yazma becerisi herkes için çok önemlidir.
Okuma yazma becerisi ilkokul döneminde başlamaktadır ve bu beceri 3.sınıf sonlarına doğru kazanılması beklenir fakat her öğrenci için beklenilen düzeye ulaşılamayabilir. Okumakta ve yazmakta akranlarına göre daha yavaş ve farklı yöntemler ile öğrenebilen okuma güçlüğü (disleksi) ve yazma güçlüğü (disgrafi) çeken bireylerde herhangi beyin, zeka ya da görsel ve işitsel bir problem bulunmamakta ancak buna karşılık dikkat bellek ve odaklanma problemi yaşayabilmektedirler.
İçindekiler
Okuma Güçlüğü
Okuma güçlüğü çeken çocuklarda kelimelerin karıştırılması, harflerin tersten okunması, kelimeleri hatırlamakta güçlük çekme, okurken kelimeleri atlama, sesleri birbirine karıştırma gibi okuma güçlükleri ortaya çıkabilir yazma güçlüğünde ise dikkat toplama, kalemi tutarken zorlanma, yazının kağıt üzerine yerleştirilmesindeki aşamalardaki sıkıntılar, işitilen sesi fark edememe gibi karşılaşılan bazı güçlükler vardır.
Okuma güçlüğü (disleksi ) ve yazma güçlüğü (disgrafi) çeken çocuklar derslerinde başarısız oldukları zaman özgüvenlerini kaybederler. Bu süreçte aile ve öğretmenlerin sabırlı olmaları çocuklar ile motive edici konuşmaları, onlara sorumluluk verip başarma duygusunu tattırmaları, ailelerin öğretmenler ile işbirliği içinde olmaları gerekmektedir ve sevginizin çocuğunuzun başarısıyla doğru orantılı olduğu bilinmelidir.
Peki Bizler Bu Süreçte Neler Yapıyoruz?
Değerlendirmeye aldığımız öğrencilerimizin neler bildiğini ve neler bilmediğini ölçüyor ve öğrencilerimiz ile kaynaşıp onların ilgi alanlarını keşfediyoruz. Okuma yazma sürecinde uygulanan iki farklı teknik bulunur. Bunlar ses temelli eğitim ve cümle temelli eğitimdir. Seçilen teknik uygulamaya konulur ilerleyen zamanlarda öğrencinin motivasyonu, başarma duygusunu ve çalışmaya karşı azmini arttırmak amacıyla ara ara pekiştireçler (ödüller) verilebilir. daha sonra okuma yazmayı öğrenen öğrencilerimiz ile birlikte kurumumuz tarafından okuma bayramı düzenlenir.
Uzman Öğretici Melahat Sena ÖZDEMİR